Beschrijving:

Flophouse bestaat sinds 1971 en is uniek in Nederland: terwijl in de loop der jaren links en rechts jongerencentra een zachte dood stierven bleef Flophouse dankzij een harde kern van enthousiaste vrijwilligers strak overeind.

Eind jaren '60 hadden enkele jongeren uit Toldijk een ideaal. Het was de tijd van the Beatles, the Stones, hippies, flower power, folk en blues. Alles werd anders: je had je eigen muziek, je eigen sfeer, je eigen mode en schopte tegen alles wat ook maar een heilig huisje léék. Als we nou samen een plek hebben, waar we onszelf zouden kunnen zijn zonder de bestraffende vingertjes van gearriveerde veertigers. In een eigen sfeer met muziek van en voor jongeren. Een soos met louter vrijwilligers. Een plek voor en door jongeren. (dit laatste is heel wezenlijk voor Flophouse en tot op de dag van vandaag onveranderd.)

Er werd een ruimte van de oude Toldijkse basisschool omgetoverd in een jongerensoos: psychedelische wandversieringen en schilderingen, matrassen op de grond, hout van de afvalhoop van zagerij Veenhuis in Baak als meubilair, mysterieuze verlichting en muziek uit een afgedankte installatie (op singletjes natuurlijk).

 

Na anderhalf jaar barstte de ruimte in de oude school uit haar voegen door de vele bezoekers. Ook de popconcerten uit die jaren bij zaal Den Bremer waren bijna altijd uitverkocht.

De school moest worden afgebroken en Flophouse zou op straat komen te staan. In het geniep werd toen het oude boerderijtje aan de Hoogstraat (nummer 15) gekocht. Helaas duurde dit feest maar één jaar want een alles vernietigende brand legde het hele boerderijtje in de as. Na een verblijf in de Toldijkse Coöperatie werd er geld ingezameld voor een nieuw gebouw. Deze nieuwbouw is er gekomen en op die manier is het huidige gebouw ontstaan.

Vandaag de dag

Op dit moment wordt de ruimte gebruikt voor de Kinderclub, The Young Ones, de soosavonden (op vrijdag), voor de Volksdansclub en voor de Flopbieb. Een aantal keer per jaar zijn er grote evenementen, zoals de uitluiweek in december & Høken in Toldiek in juni.

De naam

De naam Flophouse is afgeleid van het nummer "Appleknockers Flophouse". Een hit uit 1971 van de beste groep bluesmuzikanten van Nederland: Cuby & The Blizzards. Appleknockers Flophouse is vrij vertaald zoiets als: Boerenkinkels' Toko. Een prima naam dus. Het nummer wordt elke vrijdagavond als laatste nummer gedraaid, al zolang Flophouse bestaat.